Veiligheidstips bij het werken met een pallettruck

Een pallettruck is een van de meest voorkomende apparaten in magazijnen en industriële omgevingen in het Verenigd Koninkrijk. Hoewel deze vrachtwagens veel voordelen bieden, zijn ze op de meeste werkplekken vaak de oorzaak van talrijke verwondingen en ongelukken. Dit gebeurt meestal wanneer operators niet goed zijn opgeleid. Pallettrucks zijn eigenlijk uiterst eenvoudig te gebruiken en vereisen slechts basisinstructie. Ze vereisen niet zoveel training als de meeste vorkheftrucks. U moet echter nog steeds de juiste training krijgen om ongelukken te voorkomen. Ongevallen met pallettrucks gebeuren als gevolg van vele variabelen, waarvan de zelfgenoegzaamheid met veiligheidswetten de belangrijkste is. Om deze reden moet u er altijd voor zorgen dat u alle gegeven veiligheidsrichtlijnen volgt. Veiligheidsrichtlijnen voor pallets vindt u op Still.nl.

Volg de laadlimiet

Een van de fundamentele veiligheidsrichtlijnen bij het werken met een pallettruck is om de laadlimiet van dat specifieke model te volgen. Niet voor niets hebben de meeste pallettrucks een laad beperking die duidelijk op de zijkant van de pompwagen moet worden vermeld. Deze maximale capaciteit, die kan variëren tussen 2500 kg en 3500 kg, mag niet worden onderschat. Door overbelasting van een pallettruck kan deze uit balans raken en kantelen, wat schade aan aangrenzende apparatuur kan veroorzaken of mogelijk een andere werknemer kan verwonden. Hoe kan dit worden vermeden? Weeg balken of gebruik een weegschaal om te controleren of voertuigen niet overbelast zijn.

Vermijd hellingen

Als chauffeur van een pallettruck moet u altijd vermijden om grote ladingen op of neer te vervoeren om het voertuig (en de lading) te allen tijde in evenwicht te houden. Als u het gebruik van een oprijplaat op uw werkplek niet kunt vermijden, houd dan de last voor de machinist wanneer u bergopwaarts rijdt om ervoor te zorgen dat het gewicht in evenwicht is. Vergeet niet om de vorken ongeveer 5 inch boven de grond te houden om te voorkomen dat ze vast komen te zitten bij het betreden of verlaten van de oprit. Op moeilijkere hellingen moet u remmen. Sommige pallettrucks hebben remmen om een ​​vlotte stop te garanderen. Anderen daarentegen moeten fysiek worden gestopt. Als dit het geval is, zorg dan voor voldoende remafstand tijdens het vertragen en vertraag langzaam.