5 tips voor het opzetten van een holding

Overtuigd van de vele voordelen van de holding? Dan heb je vast al veel gehoord over de holding en wil je snel van start gaan. Maar waar waar begin je? Ligo helpt jou graag op weg door 5 ultieme tips voor het oprichten van een holding weg te geven. Zo weet jij alvast wat je kan verwachten en kan jij je volledig focussen op waar je echt goed in bent: ondernemen.

Tip 1: richt je holdingstructuur in één keer op

Wil je dat je holding aandelen gaat houden in een besloten vennootschap (BV) en heb je deze BV nog niet opgericht? Richt je holding en BV dan in één keer op. Zo voorkom je namelijk dat jij extra kosten moet maken voor een latere aandelenoverdracht. Op het moment dat je beide BV’s in één keer opricht, kun je ervoor zorgen dat de holding direct aandeelhouder wordt van de BV.

Tip 2: bespaar geld door je holding online op te richten

Waar je vroeger een ingewikkeld en tijdrovend proces moest doorlopen, kan je tegenwoordig ook online een holding opzetten, vanuit je eigen huis. Online aanbieders zoals Ligo maken het voor je mogelijk dat je niet meer langs de notaris hoeft. De afspraak met de notaris kan bij Ligo eenvoudig via digitale kanalen plaatsvinden. Dit kan jou en je mede-oprichters tijd en geld besparen.

Tip 3: bereid je voor op je afspraak met de notaris

De notaris zal enkele zaken van je nodig hebben voor het oprichten van je holding.  De notaris zal je vragen om bijvoorbeeld je identiteitsbewijs paraat te hebben tijdens de afspraak. Ga daarom na hoe jij je voor moet bereiden en wat jij mee moet nemen. Kies jij ervoor om je BV online op te richten? Ligo zal je begeleiden gedurende het hele traject. Onze juristen helpen je graag met het aandragen van de juiste documenten en staan zeven dagen in de week voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

Tip 4: stort je aandelen direct bij oprichting vol om

Richt jij naast je holding in één keer ook je BV op? Om gebruik te kunnen maken van de voordelen van de holdingstructuur, waaronder de deelnemingsvrijstelling, is het verstandig om je aandelen gelijk bij oprichting vol te storten. Daarnaast is het ook slim om dit gelijk te doen als je een fiscale eenheid wil vormen met je BV en holding. Zo kan je tegelijkertijd in 1 keer aangifte doen voor beide ondernemingen. Ook dit is een fiscale regeling waar je pas gebruik van kan maken op het moment dat jij je aandelen hebt volgestort.

Tip 5: zorg ervoor dat je ook na oprichting alles op orde hebt

Elke ondernemer loopt na oprichting tegen juridische zaken aan of heeft behoefte aan bepaalde contracten. Gelukkig is het helemaal niet nodig om een fulltime juridisch adviseur in de arm te nemen. Bij Ligo kan je eenvoudig sparren met ons netwerk van advocaten en specialisten en heb je onbeperkt toegang tot meer dan +100 contracten die je op maat kan downloaden. Zo ben je voorbereid en weet je dat je alles goed hebt geregeld.