Hoe financier je jouw zonnepanelen?

financiering zonnepanelen

Een investering in zonnepanelen is een zinvolle. In de eerste plaats is dat voor het milieu. Zonne-energie is namelijk groene energie. In de tweede plaats zijn zonnepanelen goed voor je portemonnee. Je betrekt niet alleen minder stroom van het lichtnet, maar je kunt die ook eraan terugleveren, op momenten dat je minder stroom verbruikt dan je zonnepanelen leveren. Met de toenemende energieprijzen is dat wel zo prettig. Hoewel de prijzen van zonnepalen zijn gezakt, vraagt een investering erin behoorlijk wat geld. Hoe je jouw zonnepanelen kunt financieren? We zullen een aantal mogelijkheden voor de financiering zonnepanelen bespreken.

financiering zonnepanelen

Spaargeld

Een financiering kost altijd geld. Als je spaargeld beschikbaar hebt, dat je kunt investeren in zonnepanelen, dan is dat wel zo prettig. Doorgaans leveren zonnepanelen je meer rendement op dan een spaarrekening.

Btw

Momenteel je kan je met een bepaalde constructie de btw terugvragen, die je betaalt voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Dat betekent dat je die weel eerst moet betalen. In plaatst daarvan wordt echter vanaf 1 januari 2023 het btw-tarief voor zonnepanelen op 0 gesteld. Daardoor heb je dan minder geld nodig om met zonnepanelen te beginnen.

Subsidie

De centrale overheid biedt geen subsidie meer voor zonnepanelen. Daarentegen zijn er gemeentes die nog wel een subsidie verstrekken. Er zijn ook gemeentes die in plaats van subsidie een duurzaamheidlening aanbieden. Dan betaal je minder rente dan voor een commerciële lening.

Hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek, kan vaak in het bedrag de aanschaf van zonnepanelen worden meegenomen. Dan profiteer je van de aftrekmogelijkheid van de rente die je over je hypotheek betaalt. Je hypotheekbedrag wordt natuurlijk hoger, maar je gaat minder geld uitgeven aan elektriciteit.

Lening

Je kunt voor de financiering van zonnepanelen een lening aangaan. Maar zoals voor elke investering geldt, dienen de opbrengsten groter te zijn dan de kosten. Daarom is het goed om te weten, dat er banken zijn die een zogenoemde groene lening aanbieden. Zo’n lening heeft een lager rentepercentage.