Civiele techniek is een erg uiteenlopend begrip. Hieronder lees je meer over wat civiele techniek precies inhoudt, wat je leert bij een studie civiele techniek en welke banen horen bij een opleiding civiele techniek.

Civiele techniek

Civiele techniek houdt zich bezig met het ontwerpen, construeren, bouwen en onderhouden van een landschap. Alomvattend beslaat het de gebieden van bouw, infrastructuur, waterbeheer, verkeer en vervoer. Hierbij kun je denken aan gebouwen en stedenbouw, infrastructuur zoals bruggen, wegen, spoorwegen en vliegvelden maar ook waterwegen, rivieren, dijken, kanalen etc. zijn onderdeel van dit vakgebied. Zoals je al merkt is de civiele techniek een breed uiteenlopend onderwerp. Alle objecten die zich op of in de grond bevinden, hebben een oorsprong vanuit de civiele techniek. Ook het plannen van de indeling van een stad valt onder de civiel techniek. Omdat het vakgebied zo breed is, valt er een scala aan banen te vinden in de civiele techniek. Hieronder bespreken we wat je leert bij een studie civiele techniek en welke mogelijke banen er te vinden zijn.

Studie en banen in de civiele techniek

Civiele techniek wordt zowel op het MBO, HBO als WO aangeboden (zowel vol- als deeltijd).  Studenten die zich interesseren in projecten in de weg- en waterbouw waar je van begin tot eind (van ontwerpen en berekenen tot aan bouwen) alles zelf kunt regisseren, kiezen vaak voor deze opleiding. Binnen de opleiding leer je onder andere basiskennis over het management van zowel water als verkeer, ontwerpen (vaak met 3D tekenprogramma’s) en ruimtelijke ordening. Afhankelijk van de studie krijg je ook lessen zoals wiskunde, mechanica en vloeistofmechanica. Daarnaast bieden de meeste opleidingen ook aspecten zoals kennis van organisatie, communicatie, project- en procesmanagement. Als je je studie civiele techniek hebt afgerond is er een breed aanbod wat betreft banen. Afhankelijk van jouw persoonlijke interesses kun je aan de slag binnen de bouw, infrastructuur, waterbeheer, verkeer en/of vervoer. Je kunt ervoor kiezen om van projectmanager tot aan werkvoorbereider, contractspecialist, calculator of ontwerper te worden. Omdat de opleiding een breed vakgebied beslaat zijn baankansen groot.