De uitdagingen van een commercieel administratief medewerker

Als commercieel administratief medewerker werk je in een afwisselende omgeving, waarbij je veel administratief werk doet, maar ook vaak in contact komt met klanten. Banen als commercieel administratief medewerker zijn erg populair, vanwege het leuke werk en door de grote carrièrekansen. Als jou dat wat lijkt kun je bij Fabius opleidingen de 12 maanden durende opleiding Commercieel Administratief Medewerker volgen. Die opleiding bestaat uit twee delen en je krijgt ook twee diploma’s. De lessen duren drie uur en worden één keer in de week gegeven in één van de 50 leslocaties.

Het werk van een commercieel administratief medewerker

Het werk van een commercieel administratief medewerker is grofweg in tweeën te verdelen. Aan de ene kant ben je bezig met puur administratief werk, zoals het inventariseren van de voorraden, bijhouden van klantenbestanden, offertes verwerken, verkooprapportages opstellen en de afdelingen verkoop en marketing ondersteunen. Aan de andere kant heb je als eerste aanspreekpunt veel rechtstreeks contact met klanten. Je voert verkoopgesprekken of probeert als serviceverlener de vragen van de klanten te inventariseren. Als met al een afwisselende baan, waarbij je in staat moet zijn om verschillende werkzaamheden op een goede manier te combineren.

Waaruit bestaat de opleiding Commercieel Administratief Medewerker

Computervaardigheden staan centraal tijdens het eerste deel van de opleiding Commercieel Administratief Medewerker. Je krijgt trainingen in toetsenbordvaardigheid en leert veel gebruikte kantoorsoftware gebruiken. Ook wordt ingegaan op het werken in een kantoor, zoals klantgerichtheid, representativiteit, communicatie, het gebruik van de telefoon, gesprekstechnieken, etc. De vervolgopleiding staat in het teken van handel en verkoop. Er wordt ingegaan op klantgericht werken in een commerciële omgeving, logistiek en commerciële administratie. Je maakt kennis met klantinformatiesystemen, leert offertes maken en orders verwerken, en er wordt ingegaan op de administratieve afhandeling. Maar ook de uitstraling naar buiten, zoals representativiteit, krijgen de nodige aandacht.