Welke voordelen biedt een non executive director?

Board Refreshment

Er zijn een aantal voordelen die een niet-uitvoerend bestuurder kan bieden aan een bedrijf, groot of klein; te veel om hier op te noemen, maar 3 belangrijke factoren die ik wil benadrukken lees je hieronder. Ben je op zoek naar een non executive director? Board Refreshment kan hierbij helpen!

Expert kennis

Non-executive directors (NED) zijn specialisten in hun vakgebied, ze brengen jarenlange ervaring en kennis mee die organisaties kunnen helpen om door onbekend water, periodes van groei en moeilijke tijden te komen.

Zowel kleine als grote organisaties kunnen profiteren van deskundige kennis, of het nu gaat om expertise binnen hun markt of een bepaald bedrijfsgebied. Integendeel, veel bedrijven proberen zelfs niet-uitvoerend bestuurders van buiten hun markt binnen te halen om te zien welke waarde kan worden toegevoegd vanuit andere sectoren.

Op koers blijven & frisse ideeën

Het is niet ongebruikelijk dat managementteams het algemene bedrijfsdoel uit het oog verliezen en het is niet ongebruikelijk dat innovatieve ideeën opraken. Niet-uitvoerende bestuurders zijn niet betrokken bij de dagelijkse gang van zaken, ze hebben een meer objectieve kijk die het managementteam kan herinneren aan het overkoepelende bedrijfsdoel. Bovendien kunnen NED’s frisse / innovatieve ideeën brengen die het bedrijf helpen de concurrentie voor te blijven, zodat het bedrijf altijd vooruit gaat.

Uitgebreid netwerk

Wanneer u een niet-uitvoerend bestuurder inhuurt, neemt u niet alleen hen in dienst, maar ook hun netwerk. Niet-uitvoerend bestuurders komen met ervaring en samen met deze ervaring is er een netwerk dat in de loop van meerdere jaren zal zijn opgebouwd. Hun netwerk gaat waarschijnlijk verder dan hun expertise, dus als er een vraag is waar ze het antwoord niet op weten, is de kans groot dat ze iemand kennen die dat wel weet. Niet alleen kennis met toegevoegde waarde, maar dit netwerk omvat leveranciers, distributeurs, investeerders en zelfs potentiële medewerkers.