Wat zijn laselektroden en waarom heb je ze nodig?
Je hoort de term misschien voor het eerst, of wellicht ben je er al bekend mee: laselektroden. Het is een hulpmiddel voor lassers wat je zou moeten kennen wanneer je actief bent in de branche. Ben je nog niet helemaal overtuigd van jouw kennis van laselektroden? Lees dan gauw verder.
Laselektroden zijn staafvormige stukjes metaal die bij de meeste elektronische lasprocessen worden gebruikt. Ze worden ingezet om zowel het werkstuk als het lastoevoegmateriaal door middel van elektronische spanning tot een smeltbad te brengen.
Smeltbad?
Het smeltbad ontstaat vanzelf op het werkstuk wanneer je aan het lassen bent. De druppels van het lasmateriaal uit de elektrode vallen namelijk in dat smeltbad. Het smeltbad koelt af terwijl je last. Na de afkoeling krijg je de lasverbinding.
Er zijn verschillende soorten laselektroden die veel worden gebruikt. Ze zijn echter op te delen in twee hoofdgroepen:
- afsmeltende laselektroden
- niet-afsmeltende laselektroden
Weet jij niet precies wat het verschil is? Geen probleem, we leggen het uit.
Wat is een afsmeltende elektrode?
Elektroden die door de hitte van het lasproces afsmelten en in het smeltbad opgaan, noemen we afsmeltende laselektroden.Deze afsmeltende laselektroden kunnen mechanisch worden aangevoerd, net als gebeurt bij MIG/MAG-lassen. Maar dat hoeft niet! Het kan namelijk ook anders.
Bij lassen met beklede elektrode maakt men ook gebruik van een afsmeltende elektrode alleen wordt deze dan aan de voorkant van het laspistool geplaatst. Volg je het nog? De afsmeltende elektrode heeft daarom een dubbele functie terwijl je aan het lassen bent. Hij geleid stroom die nodig is voor de verhitting van het werkstuk. Daarnaast zorgt de gesmolten elektrode ook nog dat het materiaal wordt toegevoegd aan het lasproces.
Wat is dan een niet-afsmeltende elektrode?
Nu hebben we ook nog die andere soort elektrode: de niet-afsmeltende. Laselektroden die niet afsmelten worden ook gebruikt om een elektrische boog te creëren. Die elektroden worden dus door de elektrische spanning niet tot smelten gebracht. Het materiaal van de niet-afsmeltende laselektroden moet wel een erg hoog smeltpunt hebben.
Een voorbeeld van zo’n gebruikt materiaal is een wolfraam. Heeft overigens niks met een wolf te maken. Nee, een wolfraam elektrode wordt gebruikt bij TIG lassen. De afkorting TIG staat voor tungsten inert gas. Hierbij staat het woord ‘tungsten’ gelijk aan ‘wolfraam’. Er kan trouwens ook gebruik worden gemaakt van goed geleidende laselektroden die gekoeld worden zodat ze tijdens het lassen niet smelten.
Andere processen
Er is nog een lasproces waar naar gekeken dient te worden wanneer we het hebben over elektroden: het stiftlassen of boutlassen. Stiftlassen of boutlassen is een speciaal lasproces. Hierbij heeft de lasser op de stift of bout een lipje geplaatst dat tot versmelten wordt gebracht en zich zo hecht aan de ondergrond. Een erg handig systeem.
De elektroden die bij dit proces worden gebruikt creëren een spanning die loopt langs de lasbout. Het lipje wordt door deze spanning tot een smeltbad gebracht en hecht zich aan de ondergrond. De lasbout zelf blijft dan trouwens helemaal intact. Eigenlijk wordt hierbij dus ook gebruik gemaakt van niet-afsmeltende laselektroden. Maar dan in combinatie met een beperkt afsmeltende lasbout.
Laselektroden gebruiken
Hoewel we de laselektroden nu hebben kunnen opdelen in twee groepen, zijn er binnen die groepen nog veel variaties. Welke laselektroden passen bij de klus die jij moet klaren, is iets om goed uit te zoeken.
Allereerst zijn er natuurlijk verschillende merken, als met elk product. Een zeer populair merk is Böhler. Het staat internationaal bekend als een van de betere merken en je weet dus ook zeker dat je goed zit. Het is namelijk van belang dat je degelijk materiaal gebruikt dat voldoet aan de normen. Nederland kent regels op het gebied van lassen en materiaalbewerking die bedoeld zijn voor de veiligheid van de lasser. Het is wijs om daar rekening mee te houden in je aanschaf.
Korte lasverbindingen
Eelektrodelassen doe je vooral als je korte lasverbindingen maakt. De elektrode smelt af, dus als er grote stukken gelast moeten worden, vertraagt het vervangen van je elektroden. Daarnaast kost het verwijderen van de slak extra tijd. Deze lastechniek is in principe in alle posities uit te voeren.
Heb je meer vragen over laselektroden en kun je online jouw antwoord niet vinden? Schakel dan altijd de hulp in van een goede leverancier. Bedrijven die lasdraad en laselektroden leveren, kunnen je vaak als geen ander adviseren over het lasproces. Zo weet je ook zeker dat je de juiste afmetingen, merken en soorten in huis haalt voor je projecten.