Waarvoor wordt koolstofweefsel gebruikt?

Koolstofweefsel is een product dat is samengesteld is uit duizenden carbon vezels. Deze worden aan elkaar gemaakt en dan ontstaat er een koolstofweefsel, ook wel koolstofgaren genoemd. Koolstof staat ook bekend onder de naam carbon. Het wordt voor tal van producten gebruikt waarbij je kunt denken aan geweven bandjes maar ook voor speciale weefsels waarin patronen verwerkt worden of voor gevlochten kousen en dit zijn nog maar een paar voorbeelden van toepassingen.

Uiteenlopende toepassingen

Koolstofweefsel kan afzonderlijk gebruikt worden om producten mee te maken maar de toepassing in combinatie met een kunsthars komt meer voor. Het koolstofweefsel fungeert dan als versterkingsmateriaal voor het hars en de producten die ermee gemaakt worden zijn sterk maar wegen nagenoeg niets en kunnen dus op veel manieren gebruikt worden. Hierbij kan gedacht worden aan toepassingen in de luchtvaart, de auto-industrie (ook voor de snelle wagens van de Formule 1), voor het maken van sportartikelen zoals fietsen, hockeysticks, kano’s of surfplanken. Ook kan het materiaal gebruikt worden om rolstoelen van te maken of orthopedische delen.

Kenmerken van de combinatie

Koolstofweefsel in combinatie met kunsthars is sterk en roest niet als het in aanraking komt met water of zuurstof. Daarnaast is het bestand tegen hoge temperaturen en kan het ook gebruikt worden om stroom te geleiden. Door het lage gewicht maar ook de stevigheid en stugheid van het materiaal kan het voor tal van producten gebruikt worden.