Waarom het bewaken van je merknaam essentieel is

Je merknaam vastleggen is belangrijk, maar de bewaking hiervan is belangrijker dan ooit. Elke dag groeit de technologie en hiermee ook het aantal merken. Iedereen wilt een eigen bedrijfje of eigen merknaam, en hiermee kan het zo zijn dat jouw merknaam zomaar kan worden gekopieerd.

Voorafgaand aan het merknaam vastleggen

Voordat je je merk registreert, kun je het beste onderzoek doen op websites zoals https://www.jumptrademarks.com/. Deze websites geven je namelijk informatie over hoe je het beste kunt handelen. Maar wat als je merk al geregistreerd is, en je deze wilt beschermen tegen andere merken? Dat kan natuurlijk ook. Niemand wilt dat iemand anders een identieke of in ieder geval een soortgelijke merknaam aanmaakt. Dit kan namelijk voor verwarring onder consumenten zorgen en maakt het allemaal een stuk ingewikkelder.

Het bewaken van je merknaam

Je kunt je merk laten bewaken door een merkengemachtigde. Dit is iemand die je op de hoogte houdt wanneer latere merken worden gedeponeerd. Wanneer deze merken erg sterk op de jouwe lijken of zelfs identiek zijn en ook nog eens gericht zijn op dezelfde producten en/of diensten, dan kun je ervoor kiezen op oppositie, ofwel bezwaar, in te dienen. Wanneer je dit doet wordt het gedeponeerde merk nog een keer goed gecheckt en eventueel afgewezen. Dit is beter voor jou dus!

De kosten van de bewaking van je werknaam

De kosten van deze bewaking hangen volledig af van wat je precies laat beschermen, en ook voor welk gebied je precies de bewaking wilt inzetten. Hoe groter het gebied, hoe duurder natuurlijk; dit geldt voor bijna alle diensten. Het is handig om in ieder geval je allerbelangrijkste product of dienst qua klasse in bewaking te laten nemen. Hierdoor weet je zeker dat deze niet wordt gekopieerd. Je kunt hierbij rekening houden met kosten van rond de 250 euro per jaar minimaal. Het is handig om deze merkinbreuken tijdig te laten signaleren, want hierdoor heb je minder snel kans op onaangename verrassingen en dit scheelt ook gelijk een heel groot deel juridische procedures als het te laat is.