Waar moet je op letten bij het kiezen van een opleiding?

Er zijn enorm veel verschillende opleidingen. Je zou dus kunnen zeggen dat er voor ieder wat wils is, maar de keuze kan soms enorm lastig zijn doordat er zoveel aanbod is. Veel jongeren weten ook nog niet wat ze later willen doen. Dit maakt de keuze voor een opleiding er niet makkelijker op. Een handige tip bij het kiezen van de juiste opleiding is om een studiekeuzecheck te doen. Bij een studiekeuzecheck moet je een aantal vragen beantwoorden die betrekking hebben op het werkveld, je persoonlijke bezigheden. Ook worden je interesses achterhaald. Door deze informatie te verzamelen kan er een selectie van opleidingen gemaakt worden. Door deze selectie kan jij wellicht makkelijker een keuze maken. In dit artikel zullen een aantal punten besproken worden die aan het licht brengen waar je op moet letten bij het kiezen van een opleiding zonder gebruik te maken van een studiekeuzecheck.

Je interesses

Het is belangrijk dat jij gaat bedenken wat jou interesseert. Ben jij bijvoorbeeld constant bezig met technische programma’s op computers, dan is een opleiding in de ICT misschien iets voor jou. Heb jij al een bijbaantje gehad in de zorg, dan is een vervolgopleiding in de zorg misschien een leuk idee.. Vind je het bijvoorbeeld een fijn idee als je mensen helpt? Wil jij impact maken in de samenleving? Dan kan een opleiding social work een interessante optie zijn.

Al deze keuzes hangen samen met jouw interesses. Dat is dus de eerste stap en zeker niet de makkelijkste voor sommige! Door verschillende open dagen te bezoeken of een relevante training/cursus te doen kun je ook achterhalen wat je leuk vindt. Dit kost maar weinig tijd in vergelijking tot een volledige opleiding, maar je krijgt wel genoeg informatie om te bepalen of dit is wat jij later wilt gaan doen.

Alle mogelijkheden bekijken

Het maken van een studiekeuze is een belangrijke keuze waar je op een later moment geen spijt van wilt krijgen. Er zijn zat studenten die zich niet goed hebben ingelezen in een bepaalde studie en daardoor spijt hebben gekregen van hun eerdere besluit. Hier komen zij vaak na een jaar of 2 achter en besluiten dan vaak te stoppen. Twee verloren jaren… Zonde! Zodra jij je interesses duidelijk hebt, kun je al een selectie van opleidingen maken. De volgende stap is dan om je in te lezen in deze opleidingen. Dit kan op de websites van alle opleiders in Nederland. Vergelijk de opleidingen en bedenk welke aspecten je leuk vind en welke minder (mindere aspecten zullen er altijd tussen zitten). Deze pro’s en cons kun je dan tegen elkaar afwegen. Vaak houd je dan 4 á 5 opleidingen over. Nu is de keuze een stuk makkelijker geworden.

Er zijn ook veel opleidingen waar je het bestaan niet van weet, maar die wel heel leuk kunnen zijn. Werk je bijvoorbeeld graag met kinderen? Dan zul je daar misschien niet zo snel een opleiding aan koppelen, maar lees je maar eens in in de opleiding pedagogiek. Zo zijn er veel meer opleidingen die minder bekend zijn. Door de eerder genoemde studiekeuzecheck komen ook onbekende opleidingen naar voren. Dit is dus een belangrijke tip! Ook het praten met familie en vrienden kan helpen om te bepalen welke opleiding bij je past!