Training timemanagement over doelen bereiken: ‘neem jezelf en je tijd serieus’

Hoe mooi zou het zijn als je vóór de zomer eindelijk dat project hebt afgerond. Of wanneer je eindelijk bent toegekomen aan het schrijven van dat boek. Stuk voor stuk mooie ambities, alleen: je hebt het zo ontiegelijk druk met vanalles en nog wat.

 

Want tijd opzij zetten om aan je project te werken? Je probeert het wel, maar telkens is daar weer een collega met een vraag of een taak die tussendoor moet worden opgepakt. En bij thuiskomst beginnen aan die roman? Pff… eigenlijk ben je doodop.

 

Er komt dus niets van je plannen terecht. Niet omdat je het niet wil, maar omdat je er de tijd en puf niet voor hebt. Onzin, zul je tijdens een training timemanagement horen.

Resultaten boeken door kritisch met je tijd om te gaan (3 stappen)

Jouw dagen bestaan, net als die van iedereen, uit 24 uur. Het is dus niet zo dat je in vergelijking met anderen minder tijd te besteden hebt. Het gaat puur om de wijze waarop je die tijd indeelt. Of je jouw kostbare tijd en aandacht aan je doelen besteedt of deze verkwist. Aan nutteloze dingen of afspraken bijvoorbeeld.

 

Tijdens een workshop timemanagement leer je daarom doelen en prioriteiten stellen. Pas wanneer je namelijk weet wat je wil bereiken en wat je moet doen om dat te kunnen bereiken, kun je resultaat boeken.

 

Een drietal inzichten:

1.   Maak je doel helder

Lukraak een project oppakken werkt niet. Indien je resultaatgericht wil werken, zul je allereerst duidelijkheid voor jezelf moeten scheppen: waar werk je naar toe? Pas wanneer jij weet waar de denkbeeldige eindstreep zich bevindt, weet je waarvoor je het doet.

 

Bepaal die dus:

 

  • Bedenk je wat het gewenste eindresultaat Wat moet het concrete overblijfsel zijn van jouw harde werk?
  • Vervolgens bedenk je welke stappen je moet zetten om dat einddoel te halen. Wat moet jij allemaal doen? En hoelang denk je hiermee bezig te zijn?
  • Uiteindelijk bepaal je de eerste stap: dé taak die je moet uitvoeren om het project in werking te zetten. Wat is het aller-allereerste dat jij moet doen?

 

Neem even een moment om dit voor jouw project te bepalen. Niet alleen zal dit je tal van fouten en verkeerde keuzes besparen, het zorgt ook voor helderheid en duidelijkheid.

Time management

2.   Wees kritisch over waar je jouw tijd en aandacht aan besteedt

Zodra je weet wat je precies moet doen en welke stappen je moet uitvoeren, is het belangrijk dat je alles wat daar niet mee te maken heeft elimineert. Dat is ook waarom prioriteiten stellen tijdens een training timemanagement zo uitgebreid aan bod komt.

 

Wat je daarom doet:

 

Wanneer je gericht aan een project of doel werkt, houdt jij je enkel bezig met wat belangrijk is. Dat betekent: klussen en afspraken die bijdragen aan de voortgang van je doel geef je aandacht. Alles dat daarbuiten valt zet je tijdelijk even opzij.

 

Pas wanneer je de meest belangrijke taken op je hebt gepakt en je hebt tijd over, neem je de overige klussen op je. Ad hoc klussen en -vragen zullen dus even moeten wachten.

3.   Neem jezelf (en je tijd) serieus en straal dat uit

Daarnaast komt tijdens een workshop timemanagement duidelijk naar voren dat je pas je doelen bereikt wanneer het plannen en organiseren én je concentratie daadwerkelijk serieus neemt.

 

Dat betekent dat je tussendoor niet “even” je telefoon checkt (om vervolgens een uur kostbare tijd te verliezen aan Linkedin). Of toegeeft aan die ad hoc klus van een collega (‘Heb ik dat tenminste gedaan’). Nee. Resultaatgericht werken houdt in dat de tijd die jij opzij hebt gezet om aan een belangrijk project te werken ook daadwerkelijk benut.

 

Heb je dus in je agenda tijd geblokt om drie uur lang aan een klus te werken, doe dat dan. De donderdagmiddag vrijgehouden om eindelijk dat plan uit te werken, doe dat dan. Maak duidelijke afspraken met jezelf en je omgeving en show up.

Kortom

Een cursus timemanagement leert je dat wanneer je een groot doel wil bereiken (dat kan het klaren van een belangrijke klus zijn, maar ook het waarmaken van een droom), jij jezelf en je tijd serieus moet nemen.

 

  • Houd je ogen dus op de toekomst gericht en bedenk je wat het gewenste eindresultaat is — waar werk je naar toe en wat moet je doen om daar te komen?
  • Bewaak daarbij kritisch je tijd en aandacht — houd jij je met de juiste dingen bezig?
  • Neem de afspraken met jezelf daarnaast serieus — maak tijd vrij om aan je doel te werken, geen smoesjes.

 

Zo bereik je een hele hoop!