Tips voor het inzamelen en afvoeren van bedrijfsafval

bedrijfsafval

Wanneer je afval produceert met een bedrijf, dan noem je dat ook bedrijfsafval. Het is belangrijk om te weten hoe je dit moet afvoeren. Voor elke ondernemer zijn er wetten en regels die gelden. Je kan in dit artikel kan je leren wat je moet doen om het te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een rolcontainer. Alles wat je moet weten is op deze plek te vinden voor jou.

Uitleg over bedrijfsafval

Het is goed om precies te weten wat bedrijfsafval nu eigenlijk is. Daarom is het goed om bijvoorbeeld eens op Bedrijfsafval.nl te kijken. Het is al het afval dat je met je bedrijf produceert. Het gaat dan om alle afvalstromen. Het is de ondernemer zelf die dit moet scheiden. De inzameling en het afvoeren moet ook geregeld worden. Je hebt als ondernemer de verplichting om het te scheiden voor je het aanbiedt. Er zijn soorten die je altijd moet scheiden. Denk aan elektrische apparatuur, gevaarlijk en chemisch afval, GFT, glas, hout, karton en papier, kunststof, metalen en textiel. Het is voor iedere ondernemer zo dat het scheiden van deze stromen verplicht is. Ook als je vanuit huis werkt of ZZP’er bent. Wel is het zo dat je als kleine ondernemer vrijstelling van sommige soorten kan krijgen.

Het inzamelen verzorgen

Als ondernemer moet je zelf de inzameling bekostigen. Het is dan belangrijk om de gemeente of een particuliere inzamelaar in te schakelen. Werk je met de gemeente? Dan gaat het vooral om afval dat te vergelijken is met huishoudelijk afval. Dit kan je simpel laten ophalen door de inzamelingsdienst van de gemeente. Je krijgt dan contractkosten en reinigingsrecht voorgerekend. Dit is per gemeente wel net even anders. Dit komt door de manier waarop het wordt opgehaald en verwerkt. Het is ook mogelijk om met een particuliere inzamelaar te werken. Die haalt vrijwel alles op. De kosten spreek je dan ook af in een contract. Dit omvat dan alles wat erbij komt kijken van containerhuur tot en met verwerking. Dit verschilt per afvalstroom. Het is slim om te kijken naar de mogelijkheden om te besparen.