Tips voor de juiste afstelling van je bureaustoel

Heb je een kantoorbaan? Dan is het van cruciaal belang dat je werkplek Arbo technisch gezien verantwoord is afgesteld op jou als persoon. Het op de juiste manier instellen van de bureaustoel vormt hiervan de basis. Weet je niet hoe de bureaustoel ingesteld moet worden? Dan is het goed om de handleiding van de stoel door te nemen. Ben je deze kwijt, kijk dan op de website van de fabrikant, het is namelijk zeer belangrijk om de juiste zithouding aan te nemen voor je lichaam. Enkele tips en instructies voor het instellen van je bureaustoel vind je hieronder.

Juiste instelling van een bureaustoel

Mocht je geen instructies hebben over hoe je de instelling moet aanpassen, kan je de bureaustoel het beste op de volgende manier instellen: zet eerst de rugleuning rechtop. Kantel, indien mogelijk, de zitting horizontaal bij het instellen van de bureaustoel. De hoogte van de zitting is juist, als je bovenbenen horizontaal kunnen staan. De knieën mogen nooit hoger zijn dan je heupen, anders zit je te laag. Zit je te hoog, dan kan dit te veel druk aan de achterzijde van de benen geven en lichamelijke klachten opleveren. De meeste bureaustoelen hebben een verstelbare zitting welke naar voren of naar achteren verschoven kan worden. Een ‘vuistregel’ is dat er tussen de voorzijde van de zitting en de binnenkant van de knie een gebalde vuist (vier vingers) past. Dan worden er geen bloedvaten en zenuwen van de benen bekneld.

Rugleuning en armleuningen

Bij de meeste stoelen heeft de rugleuning ter hoogte van de onderrug een soort bolling, welke soms ook in te stellen is. Hiermee wordt de onderrug ondersteund en je bekken. Zorg ervoor dat de bolling ook daadwerkelijk je rugholte steun geeft. Druk je achterste goed tegen de stoel en plaats je rug rechtop tegen de rugleuning. Voor je armleuning geldt dat deze op zo’n manier moeten worden ingesteld dat de ellebogen ondersteund worden bij de uitvoering van de werkzaamheden. Dit kan ook worden bereikt door de gebogen armen ontspannen te laten hangen in een hoek van ongeveer 90 graden en dan de armen te ondersteunen met de armsteun. Zijn de armsteunen ook in breedte verstelbaar, dan moeten deze zo worden ingesteld dat ze vlak naast het lichaam aanwezig zijn. Wil je een nieuwe bureaustoel graag eerst proberen? Via ScholtensWerkplek.nl kun je het adres opzoeken van de enige bureaustoelenwinkel in ons land, zodat je ook daadwerkelijk kunt proefzitten. 

Juiste instelling van de bureaustoel

Om lichamelijke klachten te voorkomen, is het belangrijk dat je de bureaustoel goed instelt. Het zorgt voor een betere ergonomische zithouding. Met name als je hele dagen achter je computer of laptop zit, kan een goede bureaustoel instelling zeker helpen bij het zoveel mogelijk beperken van lichamelijke klachten. Ben je op zoek naar een nieuwe ergonomische bureaustoel? Kijk dan eens naar een bureaustoel van Herman Miller Aeron. Deze bureaustoelen staan bekend om het enorme comfort en de fijne ergonomie.