Tips om andere freelancers te leren kennen

Freelancers maken een bewuste keuze om zelfstandig te werken, maar dat betekent zeker niet dat je geen behoefte hebt aan een netwerk. Want met een goed netwerk kun je kennis delen, samen opdrachten aangaan en natuurlijk gewoon een kop koffie drinken. 

 

Maar netwerken doet niet iedereen zomaar. Niet elke freelancer vindt netwerken gemakkelijk. Behoor jij tot deze groep? Dan geven we je graag vijf tips om soepel te netwerken. 

1.Ga eens werken op flexplek 

Elke freelancer kent de flexplekken, maar niet elke freelancer gaat naar deze plekken. Toch is het aan te raden om hierheen te gaan. Je kunt makkelijk nieuwe mensen ontmoeten hier. Maar gewoon heen gaan is niet genoeg voor een gesprek. Denk na over hoe je iemand wilt aanspreken en waarover je wilt sparren. Natuurlijk hoef je niet alles in te studeren, maar een kleine voorbereiding is niet verkeerd. 

2. Gebruik social media 

Veel freelancers zetten social media in om hun diensten te promoten. Het is goed platform voor een showcase. Maar promoten is zeker niet het enige wat je hier kunt doen. Wanneer je in contact komt met een freelancer, kom je ook weer in contact met zijn contacten. Grote kans dat hier ook freelancers tussen zitten met dezelfde interesses en expertise. Reageer en deel op social media. Zo blijf je zichtbaar en makkelijk aanspreekbaar. 

  1. Een Freelance community 

Over de hele wereld bestaan er verschillende freelance communities. Deze groepen komen online en/of offline samen. In deze community kun je kennis delen en uitwisselen. Ook kom je gemakkelijk in contact met andere freelancers in dezelfde sector. Netwerken wordt zo ontzettend gemakkelijk. 

  1. Doe een training of workshop 

Misschien voelt dit niet logisch, maar er zijn ontzettend veel trainingen en workshops. Deze zijn zowel online als offline. Wil je je graag ontwikkelen in bepaalde vaardigheden? Dan is het sowieso handig, maar het is ook een kans om andere freelancers te ontmoeten. Doordat je in hetzelfde bootje zit, is het extra makkelijk om contact te leggen. 

  1. Conferenties en andere evenementen 

Dit is wel een beetje een inkoppertje. Ieder jaar zijn er ontzettend veel conferenties en evenementen waar je zowel online of offline aanwezig kunt zijn. Freelancers komen graag naar conferenties en evenementen. Het is een mooi moment om te leren en te netwerken. Grote kans dat het netwerken je dan ook makkelijk afgaat, want je hebt genoeg kansen en genoeg mensen die er voor openstaan. 

 

Al met al genoeg opties om je kennis te vergroten en nieuwe mensen te leren kennen. Ook als freelancer heb je behoefte aan nieuwe contacten en vaste gezichten. Uiteindelijk wil jij ook een leuk netwerk om je heen hebben om mee samen te werken.