Je vaste contract ontbonden? Ga voor een outplacement traject met deze stappen

outplacement

Wanneer je als werknemer bij een bedrijf in dienst bent, dan is het verstandig om in het achterhoofd te houden dat je in theorie altijd ontslagen zou kunnen worden. Ja, zelfs als je een contract voor onbepaalde tijd hebt kan dat gebeuren. Je functie zou bijvoorbeeld overbodig kunnen worden als gevolg van een reorganisatie. Ook zou een onwerkbare situatie of een gebrek aan motivatie ertoe kunnen leiden dat je je vaste baan verliest. Gelukkig ben je als vaste medewerker wel goed beschermd, in die zin dat je recht hebt op compensatie, bijvoorbeeld in de vorm van outplacement. Outplacement is een traject waarbij je met professionele begeleiding op zoek gaat naar een nieuwe baan. Lees hieronder in welke stappen dit traject verloopt.

outplacement

Acceptatie

Ontslagen worden en je baan verliezen is een gebeurtenis die veel impact kan hebben. Zeker als je al jaren bij deze werkgever werkte gaat je dat niet in de koude kleren zitten. Daarom is er in outplacement altijd ruimte om deze gebeurtenis te verwerken en een plekje te geven.

Zelfonderzoek

Vooral als je lang niet meer gesolliciteerd hebt is het essentieel goed zelfonderzoek te doen. Hierbij onderzoek je met name waar je kwaliteiten liggen en hoe je daarmee belangrijk kunt zijn voor potentiële toekomstige werkgevers.

Marktonderzoek

Goed onderzoek doen naar de markt is eveneens van essentieel belang. Hiermee leer je vooral welke kansen er specifiek voor jou zouden kunnen liggen, mogelijk in sectoren waar momenteel veel vacatures open staan. 

Solliciteren

Tenslotte krijg je van de begeleidende partij in een outplacementtraject hulp bij het solliciteren. Zo krijg je daadwerkelijk sollicitatietrainingen, al dien je eventuele sollicitatiegesprekken natuurlijk nog altijd wel zelf te voeren. Hulp bij het perfectioneren van je CV en sollicitatiebrieven heeft daarentegen wel directe toegevoegde waarde.