Hoe kun je gezond afvallen?

Wil je gewicht kwijtraken, dan is het belangrijk om te kiezen voor gezond afvallen. In principe is het natuurlijk altijd goed voor je gezondheid om wat van je overtollige kilo’s kwijt te raken, maar het maakt wel uit op wat voor manier je dit doet. Gezond afvallen houdt in dat je ervoor zorgt dat je wel alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt, terwijl je tegelijkertijd toch het nodige gewicht verliest. Op die manier blijf jij je fit voelen en houd jij je weerstand op peil. Kies dus niet voor een willekeurig crashdieet, maar ga op zoek naar diëten of voedingspatronen die niet alleen zorgen voor gewichtsverlies, maar ook voor een goede gezondheid.

Crashdieet geen optie voor gezond afvallen

Veel mensen die graag wat af willen vallen, willen zo snel mogelijk resultaat zien. Het is dan verleidelijk om te kiezen voor een van de crashdiëten die je online kunt vinden. Maar dit is niet bepaald gezond afvallen. Natuurlijk zullen de kilo’s er wel af gaan en vaak ook best snel. Dat komt echter doordat er gekozen wordt voor een sterke inperking van de voedingsmiddelen die je tot je mag nemen. Je boekt dus wel resultaat, maar het gevolg is ook dat je lang niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Je bent zo dus niet bezig met gezond afvallen. Sterker nog, je verzwakt op deze manier je gezondheid. Als je niet alle voedingsstoffen in goede hoeveelheden binnenkrijgt, wordt je weerstand slechter en word jij vatbaarder voor bijvoorbeeld verkoudheden. Bovendien gaat je lichaam bij een crashdieet vooral energie halen uit je spieren, waardoor je spiermassa kleiner wordt. Dit wil je niet, je wilt immers juist vet kwijt raken. Hoe pak je dit dan aan? Op wat voor manier kun jij gezond afvallen?

Verandering eetpatroon

Wat belangrijk is voor langdurig gewichtsverlies, is dat je jouw eetpatroon aanpast. Dit is effectiever dan kiezen voor een dieet. Wil jij gezond afvallen en daarna ook op jouw streefgewicht blijven? Dan zou jouw eetpatroon voornamelijk moeten bestaan uit:

  • fruit en groente
  • volkoren producten
  • vleesvervangers, vis of vlees
  • noten, zuivel en eieren

Uiteraard blijft het daarbij wel van belang hoeveel jij van alles eet. Want ook al kies je alleen voeding uit deze categorieën, als je daar teveel van neemt, val je alsnog niet af. De enige uitzondering is groente, daar kun je eigenlijk nooit teveel van eten. Voor de andere voedingsmiddelen geldt dat je maat moet houden. Een handige manier om dit te doen, is door op te schrijven wat je op een dag eet. Dat kan jou ook echt helpen bij gezond afvallen. Als je ziet hoeveel jij eet en op welke momenten, dan geeft dit inzicht en het biedt je mogelijkheden om veranderingen door te voeren. Grijp je bijvoorbeeld om vier uur ’s middags al snel naar een tussendoortje? Zorg er dan voor dat je een bakje noten of fruit klaar hebt staan op dat moment. Zo zijn er veel meer tips die jou kunnen helpen. Wil jij gezond afvallen, kijk dan op verantwoord-afvallen.nl voor meer van dit soort tips en voor een gratis voedingsschema!