Hoe gebruik ik een 3D configurator?

Met een 3D configurator kun je online een levensechte weergave van een product creëren. Het is een interactieve digitale tool om in 3D producten te laten zien aan klanten, medewerkers, ontwikkelaars. Er zijn allerlei toepassingen mogelijk. De meest voor de hand liggende toepassing is in de wereld van de e-commerce. De afgelopen jaren heeft online shoppen een enorme vlucht genomen en de ontwikkeling om dat online shoppen zo echt mogelijk te maken gaat hard. Augmented reality is daar een groot voorbeeld van. In dit artikel laten we je zien dat er nog veel meer mogelijkheden zijn dan alleen de online beleving van je klanten te verbeteren en zo je verkopen te stimuleren.

Sampling

Met een 3D configurator wordt heel makkelijk om allerlei verschillende varianten van producten te maken zonder daadwerkelijk elke keer een sample te moeten produceren. Dat bespaart een hele hoop productie tijd en geld om de sample te maken. Dit kun je in vrijwel alle branches gebruiken. Met een 3D model kun je makkelijk aan een bruid 10 varianten van het model van haar keuze laten zien zonder dat je 10 jurken op maat moet maken. Dat kan ook voor tafels, keukens en nog veel meer producten. Je kunt van elk product een 3D model maken en dat met een configurator tool aanpassen en fine tunen.

3D configurator voor sales

Zoals gezegd helpt een 3D configurator jou om online en offline je verkopen een boost te geven. Online kun je nu in plaats van een plat plaatje en een kleurentabel het product levensecht weergeven en dan ook nog alle mogelijke varianten. Zo kun je een bank in elke beschikbare kleur, met elke beschikbare stof en de gewenste poten laten zien. Als je mensen die mogelijkheid biedt in een fysieke winkel maak je de beleving helemaal optimaal. Lukt het online nog niet om te ervaren of een bank lekker zit. In de winkel kan dat wel en dan maak je het plaatje compleet met een 3D beeld van het gewenste model. Meer kun je niet doen om je klant te helpen de juiste keuze te maken en een bestelling te plaatsen.

Training

Ook voor trainingsdoelen is een 3D configurator heel geschikt. Als je medewerkers wilt leren hoe een product werkt dan kun je precies alle stappen tot in detail uitleggen met 3D samples. Daar heb je geen fysieke locatie of live trainer meer voor nodig. En daarbij weet je zeker dat je alle informatie op de juiste manier aan iedereen overdraagt. De trainingen kunnen altijd doorgang vinden, ook als fysieke ontmoetingen om wat voor reden dan ook niet mogelijk zijn.

3D configurator voor productontwikkeling

Voor productontwikkeling is een 3D configurator het summum. Je kunt op die manier heel eenvoudig een product ontwikkelen zonder dure en arbeidsintensieve prototypes te moeten bouwen. Daarbij kun je met een computersimulatie nog veel preciezer details en ontwikkelingen testen dan met een fysiek model. 3D modellen zijn net als AR een innovatie in de ontwikkelingsindustrie die heel veel kosten besparen en productontwikkeling in een daglicht plaatsen.