Export kansen richting België

Met 11 miljoen consumenten is België een relatief kleine markt. Dit gegeven maakt het echter niet meteen een slechte markt. België is namelijk na Duitsland de belangrijkste handelspartner van Nederland. Daarnaast is Nederland de belangrijkste handelspartner van de kant van België. Uit deze gegevens blijkt dus dan België een uitzonderlijk goede handelspartner is, maar waar liggen nu de kansen? In dit blogartikel zullen verschillende kansen opgesomd worden!

Exportkansen in de bouw?

De bouwsector zal in de komende jaren stijgen in België. Dit heeft er mee te maken dat naar verwachting er zo’n één miljoen huishoudens bij zullen gaan komen. Hierdoor zijn er dus vele kansen om huizen, straten of zelfs complete wijken aan te leggen! Wel moet er rekening gehouden worden met het feit dat er geen tekorten heersen in personeel in de bouw in België. Daarnaast zijn de Nederlandse bouwbedrijven gemiddeld 2,5% duurder dan de Belgische bedrijven. Hierdoor zal je als Nederlands bouwbedrijf dan ook iets extra’s moeten brengen wil je de exportkans ook daadwerkelijk kunnen benutten.

Organische chemische producten exporteren naar België

De totale export naar België bestaat uit 48,1 miljard euro in 2017. Een deel daarvan, van maar liefst 3,6 miljard, bestaat uit organische chemische producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bestrijdingsmiddelen en insecticiden. De export van Nederland naar België zijn van 2016 naar 2017 gestegen met zo’n 33%. Dit percentage laat zien dat er dus grote kansen liggen voor de komende jaren. Wellicht heb je er nog niet aan gedacht, maar België kan zeker winstgevend zijn!

Waar moet je op letten met exporteren naar België?

Als je bedrijf een goed product, dienst, etc. aanbiedt, kan het altijd interessant zijn om de Belgische markt te gaan verkennen. Zo hoeft er niet altijd een kans te zijn, maar kan deze ook gecreëerd worden! Dit kan bijvoorbeeld door middel van een samenwerking met een Belgische organisatie, of door het introduceren van je bedrijf in België. Let hierbij wel op de cultuurverschillen die Nederland kent met België. Ondanks dat we buurlanden zijn, kunnen de culturen erg verschillen! Zo denken Belgen niet altijd even positief over Nederlanders. Veelal wordt er aan voorhand gezegd dat Nederlanders lomp, arrogant, onbeschoft en te expliciet zijn! Naast deze vooroordelen zijn er ook enkele verschillen in de processen. Zo zijn Belgen in veel gevallen doelgerichter en zullen ze veel minder vaak vergaderen. Let hier goed op als je op gesprek gaat in België! Daarnaast is status in België nog een stuk belangrijker dan in Nederland. Hierdoor zal er ook in de hiërarchie van het Belgische bedrijf een groter verschil merkbaar zijn. Zorg er daarom dan ook voor dat je goed weet wie je voor je hebt en hoe je diegene aanspreekt!

Bron: IBD