Ethereum uitgelegd voor beginners

Ethereum is een softwareplatform gebouwd op blockchaintechnologie. Klinkt ingewikkeld, en dat is het ook wel. Laten we bij het begin beginnen.

Blockchain is in de kern gewoon een technologie die transacties vastlegt. Niet alleen van geld, maar ook het versturen van een bericht wordt gezien als een transactie, of het opslaan van een document. Alle transacties die gedaan worden via blockchain, worden openbaar vastgelegd.

Transacties die worden afgesloten met behulp van blockchaintechnologie hebben dus in principe geen tussenpersoon nodig: de blockchain fungeert als controle. Hiermee wordt een taak van bedrijven die in feite een grote database zijn (denk aan banken) overgenomen door technologie. In plaats van een database die gerund wordt door bankiers, is er namelijk een database – de blockchain – zonder eigenaar die transacties afhandelt en eigendom vastlegt.

Ethereum is meer dan een blockchain. Het een zeer flexibele, makkelijk te programmeren blokketen. De Ethereum blokketen beschikt over een eigen, eenvoudig te leren programmeertaal: Solidity. Solidity is een Turing-complete programmeertaal, waarmee je heel eenvoudig smart contracts en decentrale applicaties (DAPP’s) kunt schrijven in de Ethereum Blockchain.

Ethereum is een programmeerbare block keten. Je kunt er onder meer een alternatieve peer-to-peer economie mee opbouwen, naast vele andere mogelijkheden. Maar alles begint met de slimme contracten.
Ethereum kopen doe je via https://bitvavo.com/ethereum?locale=nl