In het bedrijfsleven zijn er best wel vaak banen als projectcontroller. Eigenlijk ben je een soort leidinggevende en businesspartner van internationale projecten. Je gaat verbindingen aan en voorziet je projectteam van de juiste informatie zodat ze verder kunnen gaan met het project. Je controleert het team dus eigenlijk ook door soft control te doen. Dit is eigenlijk het uitoefenen van je invloed op de niet-tastbare aspecten. Dit zijn bijvoorbeeld kennis, ervaring, vaardigheden, competenties, bekwaamheid, houding en gedrag. De doet simpelweg dus eigenlijk gewoon de project control. Je zorgt ervoor dat het project goed verloopt en kijkt ook waar het misschien niet zo lekker loopt.

Wat zijn de werkzaamheden

Er zijn een aantal werkzaamheden die passen bij je rol als projectcontroller. Ten eerste zet je het financiële projectorganisatie op en richt je deze in. Ten tweede stel je periodieke financiële rapportages op en analyseert deze ook. Je geeft ook advies over financieel gerelateerde onderwerpen aan je projectteam. Ook is het belangrijk om risico’s te signaleren op het gebied van financiële contractuele verplichten. Verder heb je ook de controle dat het project binnen het budget blijft. Ook moet je controleren of iedereen alle wet- en regelgeving gedurende het project blijft naleven. Je hebt dus best wel veel verantwoordelijkheid in het project. 

De eisen waar je aan moet voldoen

Voor deze functie heb je ook wel een paar eisen waar je aan moet voldoen om überhaupt in aanmerking te komen voor de functie. Ten eerste is het belangrijk dat je een HBO- of WO-opleiding hebt afgerond in dezelfde richting als deze functie. Daarnaast is het ook belangrijk dat je al 3 tot 5 jaar relevante werkervaring hebt in een soortgelijke rol. Omdat je dus veel met mensen samenwerkt en advies geeft is het belangrijk dat je communicatief sterk bent. Verder is het natuurlijk belangrijk dat je goed bent in managen.