Afval scheiden in het magazijn: tips en tricks

In een magazijn komen verschillende afvalstromen samen. Het is dus ook belangrijk om dit goed te sorteren en verwerken. Alleen zo kan je aan de afvalwetgeving voldoen. Het is dus ook belangrijk om een goede aanpak te hebben. Op deze plek leer je enkele tips en tricks die je gaan helpen in jouw magazijn.

1. Wees duidelijk

Het belangrijkste is dat iedereen in het magazijn bewust is van afval scheiden. Dat betekent dat je bijvoorbeeld duidelijk moet maken wat in elke bak moet. Een container huren via MilieuServiceNederland zal alvast helpen. Zorg dat deze de juiste kleurcodes of etiketten hebben zodat alles duidelijk is voor iedereen.

2. De juiste middelen verzorgen

Duidelijkheid gaat nog verder. Je hebt ook de juiste afvalbakken en containers nodig. Dit is beter dan een gezamenlijke afvalbak waar alles in gaat. Maak het ook gemakkelijk door de juiste formaten te kiezen. Zo voorkom je veel gedoe bij het weggooien. Let ook op specifieke bakken voor gevaarlijk afval in het magazijn.

3. De juiste zakken gebruiken

Het kiezen van de juist afvalzak is minstens zo belangrijk bij afvalscheiding. Leer alles over zakken voor bedrijfsafval op MilieuServiceNederland.nl. Je kan onderscheid maken tussen LDPE, HDPE en Supertene afvalzakken. Daarnaast zijn er ook nog enkele speciale afvalzakken voor speciale branches. Denk aan branches waar veel plastic afval vrijkomt, of denk juist aan het gebruik van puinzakken.

4. Zorgen voor minder afval

Een hele andere route die je kan volgen als het gaat om het vergemakkelijken van afvalscheiding, is het terugdringen van de productie van afval. Dit doe je bijvoorbeeld door meer duurzame producten die langer meegaan te kiezen. Een stevigere verpakking die herbruikbaar is, of reinigingsdoeken waar hetzelfde voor geldt bijvoorbeeld.

5. Kosten in het oog houden

Het is tot slot slim om te kijken naar de kosten. Kan je minder restafval produceren? Dan zal dat ook de frequentie van legen terugdringen. Daardoor zijn de kosten voor transport en verwerking naar beneden te brengen. Beter scheiden van afval brengt dus bijna automatisch ook heel veel andere voordelen, bijvoorbeeld voor de portemonnee, met zich mee voor het bedrijf.