Afloscapaciteit (spaarsanering) als financiële middel

Het is niet altijd nodig om leningen te hebben, het kan ook zo zijn dat je bedrijf zelf genoeg (aflos)capaciteiten heeft. Wanneer dit het geval is dan wordt er ‘afgelost’ vanuit het bedrijf zelf en raak je op deze manier je schulden kwijt.

Om welk bedrag gaat het?

 Maandelijks wordt er een bedrag berekend dat genoeg is om de vaste lasten te kunnen betalen en om zelf te kunnen leven boven het bijstandsniveau. Wanneer hierboven nog een bedrag overblijft dan is dat je afloscapaciteit. Dit bedrag wordt aangeboden aan de schuldeisers, dit is een periode van drie jaar. Net als bij een lening wordt de schuldeisers gevraagd om het resterende bedrag dat er nog staat kwijt te schelden. Dit wordt ook wel een finale kwijting genoemd. Deze manier van aflossen is een 100% betalingsregeling. Het kan overigens ook zo zijn dat er voldoende winst wordt gemaakt of dat de inkomen ruim/genoeg is. Wanneer dit het geval is dan wordt er gekeken of het mogelijk is dat de periode geen drie jaar duurt maar korter. Dit is geheel afhankelijk van de schulden en het inkomen dat je hebt.

Voorwaarden voor een afloscapaciteit
Om een afloscapaciteit in werking te stellen is het belangrijk dat er een stabiele omzet en een stabiel inkomen aanwezig is, in de onderneming. Wat betekent dat er voldoende winst moet zijn om de vaste lasten en verplichtingen te kunnen betalen. Het is de bedoeling dat er in deze periode niet nog meer of nieuwe schulden ontstaan.